hírek & aktualitások

ÚJ ÜZLETÜNK: Szigetszentmiklóson ----------------------------------------------------------- BAVARIA Termékcsalád: 22 típus! ----------------------------------------------------------- kerteszcentrum.eu - WEBÁRUHÁZ ----------------------------------------------------------- OSMOCOTE, UNIVERSOL AKCIÓ az "árlisták" menüben
KERTÉPÍTŐK részére speciális ajánlatok új üzletünkben ------------------------------------------------------------ FŰMAGOK, GYEPTRÁGYÁK, Professzionális SZERSZÁMOK ------------------------------------------------------------ OSMOCOTE & UNIVERSOL AKCIÓ az "árlisták" menüben ------------------------------------------------------------ CULTILENE EXACT AIR - a legújabb termesztötábla ------------------------------------------------------------ ÚJ ÜZLETÜNK: 2km-re a Flóra Hungáriától ------------------------------------------------------------ kerteszcentrum.eu - WEBÁRUHÁZ
2017-es ÚJ termékeink a "florachem" menüben ------------------------------------------------------------- ReduSOL, ReduHEAT, ReduFUSE, ReduFUSE IR a "technika&üvegház" menüben ------------------------------------------------------------- Burkolt műtrágyák összehasonlítása az "előadások" menüben ------------------------------------------------------------- KERTÉPÍTŐKNEK szóló AKCIÓNK az "árlisták" menüben ------------------------------------------------------------- kerteszcentrum.eu - WEBÁRUHÁZ
Előadás olvasható a krizantémtermesztés legutóbbi tapasztalatairól. ------------------------------------------------------------ Növényvédőszer újdonságok: a "növényvédő szer" menüpontban ------------------------------------------------------------ Műtrágya újdonságaink 2017-ben! ------------------------------------------------------------ CULTILENE információs anyagok a honlapon! ------------------------------------------------------------ Új termékeink 2017-ben a "florachem" menüben ------------------------------------------------------------ kerteszcentrum.eu - WEBÁRUHÁZ

A TÁPANYAGELLÁTÁS NÉHÁNY FONTOSABB KÉRDÉSE

A talajba jutott tápanyagok sorsa a következő:

1.     Feloldódik a talajnedvességben,

2.     Felhasználják a talajbaktériumok,

3.     A talaj leköti a növény számára felvehetetlen formában,

4.     A talajban régen lekötött tápanyagok oldhatóvá, ezáltal a növény számára

        felvehetővé válnak,

5.     A növény felhasználja,

6.     A víz lemossa a gyökérzóna alatti rétegbe.

A leírtak alapján látható, hogy sohasem tudhatjuk, a fentiek közül éppen melyik reakció zajlik le a talajban, illetve a termesztő közegben. Bizonyosak csak úgy lehetünk a talaj tápanyag-állapotáról, pH-értékéről, só és EC tartalmáról, ha speciális dísznövény-talajvizsgáló laboratóriumban ellenőriztetjük a növényeink talaját. A legfontosabb, és az egész kultúra gazdaságosságát eldöntő vizsgálatot ültetés előtt kell végezni, amikor még semmiféle műtrágyát vagy szerves trágyát nem tettünk a talajba. Ha szerves trágya bedolgozása tervbe van véve, akkor előtte a szerves trágyát is minősíttetni kell, hogy egyáltalán alkalmas-e dísznövénytermesztésben történő felhasználásra. Az alaptalaj tápanyagállapota és a szerves trágya beltartalmi értéke alapján kell eldönteni a felhasználható szerves trágya mennyiségét. Mint tudjuk, a szerves trágyák rendkívül változó minőségűek lehetnek. Tápanyagszintben és toxikus anyagtartalomban 10-15-szeres különbség van köztük.

Legbiztonságosabb megoldás a szerves trágya helyetti Ekote, Osmocote, Nutricote alkalmazás, mivel ezen CRF termékek folyamatosan, kis adagokban, biztonságosan adagolják a növények számára fontos összes makro- és mikroelemet.

Az időjárási szélsőségek kivédésének egy hatékony módszere, ha a CRF terméket alacsonyabb dózisban adagoljuk a földkeverékhez, és a kultúra során a megfelelő tápanyagszintet vízoldható műtrágyák adagolásával érjük el. Természetesen, ez esetben a tápoldatozáskor figyelembe kell vennünk a CRF termékből kioldódó makro- és mikroelem mennyiséget.

A további laborvizsgálatokat 1-2 havonta célszerű kémi, mert sok-sok tényezőtől függ a tápanyagprogram folytatására vagy szükség esetén módosítására.

Egyetlen tényező, amit nem, vagy csak nagyon drágán lehet befolyásolni, az a fénymennyiség.

Éppen ezért ez szabja meg az összes többi termesztés technikai tényezőt (hőmérséklet, tápanyagtartalom, tápanyag-arányok). A növénytermesztés sikerét mindig az a tényező határozza meg, amit a legkevésbé biztosítunk számára az optimálishoz képest.

Néhány tényező, amit a tápanyag-ellátási programnál feltétlenül figyelembe kell venni, és ha kell, menet közben korrigálni:

Tudni kell,hogy

1.      milyen növényről van szó,

2.      mi az optimális tápanyag igénye,

3.      milyen korú,

4.      milyen állapotú,

5.      milyen állomány-sűrűségű,

6.      a fejlődés melyik szakaszában van,

7.      milyen közegben termesztik,

8.      milyen az öntözővíz minősége,

9.      szigetelt vagy nem szigetelt a termesztőágy,

10.    milyen az öntözési rendszer (tömlős, csepegtető stb.),

11.    üvegházban vagy fólia alatt történik-e a termesztés,

12.    ültetés előtt kapott-e szerves trágyát vagy tartós hatású műtrágyát,

13.    melyik évszakban vagyunk és jelenleg mennyi a napsütéses órák száma.

A növények életének 3 fő fázisát különböztetjük meg:

1. Ültetés utáni időszak

Ha jól előkészített, tápanyaggal ültetési optimumra töltött talajról van szó, akkor ültetés után 7 -10 napig elegendő tiszta vizet adni növényeinknek Jó hatású, ha gyökérképződést serkentő oldattal öntözzük be 2 alkalommal (másodikat egy héttel később).

A 7-10 nap eltelte után óvatosan kis töménységű 10:52:10 vagy 10:30:20 műtrágya oldatát kell adni. A részleges technológiákban megtalálhatóak a dózisok.

2. Vegetatív fázis

A növény begyökeresedése után a zöldfelület kiépítése következik, amely az assszimilációt végzi. (A növény föld feletti és föld alatti részének tápanyag-előállítását biztosítja a gyökér által felvett tápanyagok és a levél által felvett széndioxid beépítésével.) Ebben az időszakban már emelni lehet a tápoldat koncentrációját és viszonylag magas nitrogén

szintet lehet adni. Pl.: 24:06:12, kisebb lombfelületet növesztö növényeknél kiegyenlített, pl.: 18:12:18 összettételt.

3. Generatív fázis

A bimbósódás kezdetétől számítjuk. Ebben a fenológiai fázisban a kálium irányába kell eltolni a tápoldatot Ha a foszfor kevés, akkor annak növelése is szükséges. 15:05:25, 16:06:26 (télen foszforhiány esetén a 10:30:20 vagy a 10:20:30 kell használni.)

Ha folyamatos illetve kicsit szakaszos virágoztatás történik, pl. szegfű vagy rózsa esetén, akkor egy-egy virágzási hullám végén újból meg kell emelni kicsit a nitrogén szintet (különösen nyáron) az új hajtások erőteljes kitörése érdekében.

A nyári termesztésnél, különösen aszályos időjárásnál a nitrogén szint emelésével lehet a növények aszálytűrő képességét fokozni.

A téli termesztési időszakban csökkenteni kell a nitrogén szintet és emelni a kálium, a kalcium, a magnézium és a vas tartalmat.

Speciális dísznövény talaj- és öntözővíz-vizsgáló laboratóriumi szolgáltatást kérhet Dr. Lammel Kálmánné-tól (tel.: +3620-9687090) a szigetszentmiklósi Flóra Hungária virágpiacon vagy a budaörsi úti Flóracoop virágpiacon.

A Flóra Hungária virágpiacon (Szigetszentmikós, MO autópálya 19. km) sztereo mikroszkóppal azonnal is tudunk növénykórtaní meghatározást végezni, és azonnal adjuk a legmegfelelőbb "gyógyszert" illetve növényvédőszert szaktanáccsal együtt.

Üzleteinkben megvásárolható a kertészeti termesztéshez szükséges többféle műtrágya család teljes választékban és a legjobb, leghatásosabb növényvédő szerek teljes kínálata.

 


 

 Elérhetőségeink:

 

FLORACHEM üzlet I. – Flóra Hungária Nagybani Virágpiac

H 2310 Szigetszentmiklós, Leshegy út 1/b.

  

FLORACHEM - KERTÉSZCENTRUM - H 2310 Szigetszentmiklós, Petőfi Sándor utca - Ipari park Mester utca 6.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

FLORACHEM üzlet III. – Flóracoop Nagybani Virágpiac

H 1117 Budapest, Budaörsi út 1092/3. hrsz.

Munkatársaink:

arckép honlaphoz 1.

Dr. Lammel Kálmán +36-20-924-5151

Cultilene közegek, gépek, üvegházfestékek, nagykereskedelem

dsc04024

 Dr. Mándoki Zoltán +36-70-516-4286

növényvédelmi szaktanácsadás, növényorvos

Lammelne arckep

Dr. Lammel Kálmánné +36-20-968-7090

tápanyagutánpótlási szaktanácsadás, laboratóriumi vizsgálatok

Fénykép a Florachem-re

Ferencz Máté  +36-30-202-7980

növényvédelmi szaktanácsadás, szervesanyagok, műtrágyák, bio-stimulátorok

kerteszcentrum.eu WEBÁRUHÁZ

üzletvezetö - Mester utca 6.

 


 

Belépés

Languages

  • 3_header_ferty.jpg